Beste lezers,
Dankzij de waardevolle steun van het Prinses Máxima Fonds België kreeg ik de unieke kans om gedurende een jaar ervaring op te doen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dit ziekenhuis is het grootste kinderkankerziekenhuis in Europa en een van de grootste ter wereld. Met veel enthousiasme geef ik een update over hoe mijn eerste maanden als fellow hier zijn verlopen.
“Ik heb tijdens deze maanden ongelooflijk veel bijgeleerd. Ziekten die je in een kleiner ziekenhuis soms maar één keer per jaar ziet, kom je hier meermaals tegen.”
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker. Nagenoeg al deze kinderen worden voor deze ziekte behandeld in dit ziekenhuis. Hierdoor komt hier een grote groep kinderen met een verscheidenheid aan ziektebeelden samen, wat ervoor zorgt dat ik kan bijleren over alle types kanker, van minder zeldzaam tot uiterst zeldzaam. Kinderen worden behandeld op een afdeling afhankelijk van het type kanker dat ze hebben. Zo is er een afdeling voor vasteweefseltumoren, een afdeling voor hersentumoren, een afdeling voor kinderen met kanker van het bloed of het afweersysteem en een stamceltransplantatieafdeling.
De eerste drie maanden bracht ik door op de afdeling solide tumoren, waar kinderen met vasteweefseltumoren in de borstkas en buik, tumoren van spier- en bindweefsel en bottumoren worden behandeld. Tijdens de eerste zes weken van deze periode was ik verantwoordelijk voor de opgenomen patiënten, bijvoorbeeld wanneer ze een operatie ondergingen, werden opgenomen voor een verwikkeling van de behandeling (zoals een infectie) of voor een chemokuur. Nadien werkte ik als consulent, wat inhoudt dat je nieuwe patiënten opvangt of telefoontjes vanuit andere ziekenhuizen voor adviesvragen beantwoordt.
“Ik probeer op alle vlakken bij te leren zodat ik deze opgedane kennis volgend jaar opnieuw mee kan nemen naar België.”
Ik heb tijdens deze maanden ongelooflijk veel bijgeleerd. Ziekten die je in een kleiner ziekenhuis soms maar één keer per jaar ziet, kom je hier meermaals tegen, waardoor je kostbare ervaring kunt opdoen. Ik heb ook veel bijgeleerd tijdens de dagelijkse visite met de chirurgen: ’s ochtends aan het begin van de dag gingen we steeds samen met de chirurgen langs bij de patiënten die een operatie hadden ondergaan. Door deze nauwe samenwerking met de chirurgen heb ik veel over dit aspect van de behandeling kunnen opsteken. Ik probeer op alle vlakken bij te leren zodat ik deze opgedane kennis volgend jaar opnieuw mee kan nemen naar België om daar in te zetten voor onze patiënten.
Dit ziekenhuis zet naast patiëntenzorg ook hard in op wetenschappelijk onderzoek. In de researchvleugel zitten verschillende onderzoeksgroepen die onderzoek doen naar kanker en zoeken naar manieren om deze ziekte beter te behandelen. Ik ben zelf ook een project opgestart waarbij ik onderzoek doe naar het verband tussen hersenkanker en erfelijkheid. Na een onderbreking voor de geboorte van ons dochtertje ben ik afgelopen maand gestart op de afdeling hemato-oncologie. Ik kijk uit naar de ervaring die ik hier zal opdoen en zal te zijner tijd verslag uitbrengen van mijn ervaringen.
Hartelijke groeten,
Dries Ruttens